miércoles, 24 de julio de 2019

Vicuñas μωρό και άλλοι - Lama glama, guanaco και alpaca. Εικόνες μικρών πλασμάτων που παράγουν ευεξία.


Vicuñas μωρό και άλλοι - Lama glama, guanaco και alpaca. Εικόνες μικρών πλασμάτων που παράγουν ευεξία.

Μέχρι να αγαπήσετε ένα ζώο, μέρος της ψυχής σας θα κοιμηθεί. Ανατολικό τμήμα της Γαλλίας


Οι εικόνες των μικρών ζώων, με σαφείς αποχρώσεις και πράσινους χώρους, εμπνέουν την εσωτερική ηρεμία, δημιουργούν μια αίσθηση εξοικείωσης που μας καθησυχάζει. Τα ζώα είναι σημαντικά στη ζωή μας. μας αρέσουν οι εικόνες που διαδίδονται με άφθονο περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα επειδή ο εγκέφαλός μας, βλέποντας ένα ζώο που δείχνει το τρυφερό πρόσωπο του, έχει μεγαλύτερη θετική διάθεση για γνωστικές διεργασίες και καλή σχέση με τους ανθρώπους. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα άγχους και άγχους.

Οι άνθρωποι κάνουν "ενεργές παύσεις" και αναζητούν τα ζώα Instagram με εικόνες τροποποιημένες για να προκαλούν περισσότερη τρυφερότητα. Οι χειρονομίες των ζώων μεταμορφώνονται και υπερβάλλονται έτσι ώστε να μοιάζουν με το πρόσωπο ενός μωρού. Είμαστε μακριά από τη φύση, έτσι ώστε οι εικόνες των ζώων που τοποθετούνται σε φυσικά περιβάλλοντα ή τοπία να μας χαλαρώνουν και να μας προκαλούν μια αίσθηση εξοικείωσης που μας καθησυχάζει. Και είναι καλύτερα αν οι εικόνες αυτές συνδυάζονται με χαμηλές συχνότητες ήχου που μοιάζουν με τον κτύπο της καρδιάς, το άτομο χαλαρώνει ακόμα περισσότερο.

Vicuña baby- (Vicugna vicugna)





Η τρυφερότητα στις φωτογραφίες και τα βίντεο των ζώων είναι ερεθίσματα που έχουν ψυχολογικές επιδράσεις επειδή δείχνουν συμπεριφορές που θεωρούμε τρυφερές. Η τρυφερότητα που αποδίδεται στα ζώα διασώζει τις διαφορετικές εξελικτικές ικανότητες του είδους μας, όπως η τάση να προστατεύουν τα μικρά παιδιά, και να διευκολύνουν εκείνους που παρουσιάζουν κάποια δυσφορία, μεταξύ άλλων.


Υπάρχει μια εξελικτική εξήγηση που εξηγεί γιατί οι νεότεροι άνθρωποι μας προσφέρουν: πρέπει να τα φροντίσουμε ή το είδος μας θα εξαφανιστεί. Γιατί αισθανόμαστε τόσο δυνατά συναισθήματα για τα περισσότερα θηλαστικά;

Αλπακά (Vicugna pacos)





Ο αυστριακός νικητής του βραβείου Νόμπελ Konrad Lorenz (1903-1989), ο οποίος μελέτησε την εξελικτική και προσαρμοστική σημασία των ανθρώπινων συμπεριφορών (ανθρώπινη ηθολογία), επεσήμανε ότι πολλά ζώα έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μοιράζονται επίσης τα ανθρώπινα μωρά, αλλά όχι από τους ενήλικες: , επίπεδες μύτες, ογκώδες μέτωπο και μικρό πηγούνι. Ο Lorenz πίστευε ότι μεταφέραμε την αντίδρασή μας στο ίδιο σύνολο χαρακτηριστικών σε άλλα ζώα.


Σύμφωνα με τον Lorenz, κρίνουμε την εμφάνιση άλλων ζώων, ακόμη και αν δεν είναι θηλαστικά, με τα ίδια κριτήρια με τα οποία κρίνουμε τα δικά μας. «Εάν η μνήμη των μωρών αρχίζει να γεννιέται με μακρά μύτη και στενά κεφάλια, ακόμη και με κέρατα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα χαρακτηριστικά αυτά ωραία.» Για το λόγο αυτό, οι γονείς τείνουν να πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι απόγονοί τους είναι περισσότερο ελκυστικό από άλλα μωρά.Υπάρχει ένα έμφυτο ένστικτο για να διατηρήσουμε τη δική μας γενεαλογία. Με μια πιο συγκεντρωμένη εστίαση, σημαίνει το δικό μας συγκεκριμένο DNA.

Λάμα (λάμα)





Παρόλο που δεν πρόκειται να μπερδέψουμε ένα ανθρώπινο μωρό με σφραγίδα μωρού, έχουμε την ώθηση να φροντίσουμε αυτό το μικρό τριχωτό πλάσμα με τα τεράστια μαύρα και ορμητικά μάτια του. Ένας ελέφαντας μωρών με το παχύ γκρι δέρμα, τα μικρά φωτεινά μάτια, τα μεγάλα αυτιά και οι μακριές του σωλήνες δεν θα πρέπει να φαίνεται ελκυστική, αλλά είναι, με την ταυτοποίηση με τα ανθρώπινα μωρά.


Τα μικρά ελέφαντα δεν μοιάζουν φυσικά με τους ανθρώπους, αλλά έχουν παρόμοια συμπεριφορικά στοιχεία: είναι παιχνιδιάρικα, εύθραυστα (σε σύγκριση με τους συγγενείς τους), αθώα και αν και μένουν με τις μητέρες τους με ένστικτο επιβίωσης, την ερμηνεύουμε ως αγάπη. Όταν βλέπουμε παιδαριώδεις συμπεριφορές, τις ερμηνεύουμε εσφαλμένα και μεταφέρουμε την αγάπη μας. Τα ίδια αισθήματα συμβαίνουν όταν βλέπουμε τα αξιολάτρευτα πλάσματα των περουβιανών καμήλων.

Guanaco (Lama guanicoe)





Σύνδεσμοι προς άλλες δημοσιεύσεις σχετικά με τη νίκουνα

1) La vicuña μωρό, υπέροχο πλάσμα των Άνδεων
Διαφήμιση


2) La vicuña, χρυσό των Άνδεων


3) Vicuña και οικότοπό του, Fabulous τοπίο


Αναφορές

¿Por qué nos enternecen tanto las crías de mamíferos?, Bethan Bell, BBC, 1 julio 2014

¿Por qué ver imágenes de animales tiernos nos hace sentir mejor?


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.