miércoles, 24 de julio de 2019

Vicuñas baby och andra - Lama glama, guanaco och alpakka. Bilder av små varelser som producerar välbefinnande.


Vicuñas baby och andra - Lama glama, guanaco och alpakka. Bilder av små varelser som producerar välbefinnande.

Tills du har älskat ett djur kommer en del av din själ att sova. Anatole Frankrike


Bilderna av små djur, med tydliga nyanser och gröna utrymmen inspirerar inre lugn, skapar en känsla av bekanta som lugnar oss. Djur är viktiga i vårt liv; vi gillar att bilder sprids med överflöd i sociala nätverk eftersom vår hjärna, ser ett djur som visar sitt ömma ansikte, har en större positiv disposition för kognitiva processer och en god relation med människor; Det sänker också nivåer av stress och ångest.

Människor gör "aktiva pauser" och söker på Instagram-djur med bilder modifierade för att orsaka mer ömhet; Djurens gester förvandlas och överdrivs så att de liknar ansiktet på en bebis. Vi är långt ifrån naturen, så bilderna av djur placerade i naturliga miljöer eller landskap slappnar av oss och orsakar oss en känsla av bekanta som lugnar oss; Och det är bättre om dessa bilder kombineras med låga ljudfrekvenser som liknar hjärtslagen, personen slappnar ännu mer av.

Vicuña baby- (Vicugna vicugna)





Ömheten i foton och videor från djur är stimuli som har psykologiska effekter eftersom de visar beteenden som vi anser ömma. Ömheten som tillskrivs djur räddar olika evolutionära förmågor hos våra arter, såsom tendensen att skydda de små, och för att trösta de som uppvisar viss obehag, bland andra.


Det finns en evolutionär förklaring som förklarar varför yngre människor tenderar oss: vi måste ta hand om dem eller så kommer våra arter att utrotas. Varför känner vi så starka känslor för de flesta babydjur

Alpaca (Vicugna pacos)





Österrikiska nobelprisvinnaren Konrad Lorenz (1903-1989), som studerade den evolutionära och anpassningsbara betydelsen av mänskligt beteende (mänsklig etologi), påpekade att många djur har vissa egenskaper som också delas av mänskliga barn, men inte av vuxna: stora ögon , platta näsor, skrymmande panna och liten haka. Lorenz trodde att vi överförde vår reaktion till samma uppsättning egenskaper hos andra djur.


Enligt Lorenz bedömer vi utseendet på andra djur, även om de inte är däggdjur, med samma kriterier som vi bedömer vårt. "Det är vårt svar som tolkar det. Om spädbarn började födas med långa näsor och smala huvuden, även med horn, skulle vi börja se dessa egenskaper som vackra. Av den anledningen tenderar föräldrar att tro att deras egna avkommor är mer attraktiva än andra spädbarn. Det finns en inneboende instinkt att bevara vår egen släkt. Med ett mer koncentrerat fokus betyder det vårt eget specifika DNA.

Lama (Lama glama)





Även om vi inte kommer att förväxla en mänsklig baby med en säl för baby, har vi impulsen att ta hand om denna lilla håriga varelse med dess enorma svarta och anmodande ögon. En baby elefant med sin tjocka grå hud, sina små ljusa ögon, sina stora öron och dess långa rör bör inte verka attraktiva, men det är, genom identifiering med mänskliga spädbarn.


Små elefanter liknar inte fysiskt människor, men de har liknande beteendemässiga element: de är lekfulla, bräckliga (jämfört med sina släktingar), oskyldiga, och även om de förblir hos sina mammor genom överlevnadsinstinkt, tolkar vi det som kärlek. När vi ser barnsliga beteenden tolkar vi dem fel och överför vår tillgivenhet. Samma känslor uppstår när vi ser de bedårande varelserna från peruanska kamelider.

Guanaco (Lama guanicoe)





Länkar till andra inlägg om vicuñas

1) La vicuña baby, härlig varelse i Anderna


2) La vicuña, Andes guld


3) Vicuña och dess livsmiljö, fantastiskt landskap


Referenser

¿Por qué nos enternecen tanto las crías de mamíferos?, Bethan Bell, BBC, 1 julio 2014

¿Por qué ver imágenes de animales tiernos nos hace sentir mejor?

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.