martes, 26 de febrero de 2019

Το μωρό vicuña, υπέροχο πλάσμα των Άνδεων


Το μωρό vicuña, υπέροχο πλάσμα των Άνδεων


Vicuna (Vicugna vicugna) είναι ένα είδος αρτιοδακτύλων θηλαστικό της οικογένειας των καμηλοειδών και η ομάδα της Νότιας Αμερικής καμηλίδων που ζουν στα υψίπεδα των Άνδεων, στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ, καθώς και στις Άνδεων υψίπεδα του Περού, η οποία Έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του είδους.

Οι νικουάνες είναι οι μικρότερες καμήλες, ζυγίζουν μεταξύ 40 και 50 κιλών και έχουν μήκος 80 εκ. Είναι άγρια, μπεζ ή vicuna (κόκκινο ανοιχτό καφέ) σε λευκό πίσω στην κεντρική ζώνη και τα πόδια, ποικίλουν ανάλογα με τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες ζουν. Η ίνα του μαλλιού της είναι από τις καλύτερες στον κόσμο, με διάμετρο 15 μικρομέτρων. Η γούνα είναι πυκνή, σχηματίζεται από λεπτές ίνες που αναπτύσσονται κοντά, για να προστατεύουν το ζώο από το κρύο, τη βροχή και τον άνεμο.




Το κυρίαρχο αρσενικό είναι το μόνο που μπορεί να ζευγαρώσει με τα θηλυκά στο κοπάδι. Ωστόσο, ο ηγέτης αλλάζει πολύ συχνά. Οι άνδρες χωρίς συνεργάτη, ισχυροί και υγιείς, θα πολεμήσουν με τους κυρίαρχους ηγέτες να έχουν αυτή τη θέση.

Το ζευγάρωμα συμβαίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ο συμπλέκτης διαρκεί 11 μήνες. Υπάρχει συνήθως μόνο ένα μωρό, μερικές φορές μπορεί να υπάρχουν 2 νεογέννητα για κάθε γέννηση. Ο μόσχος στέκεται μόλις 15 λεπτά μετά τη γέννησή τους, τρέφονται με το γάλα για περίπου 10 μήνες, αλλά παραμένουν με τη μητέρα του μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Η κοινωνική οργάνωση της vicuña χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη οικογενειακών ομάδων, ομάδων singles και μοναχικών ανδρών. Σε οικογενειακές ομάδες, ένα μόνο κυρίαρχο αρσενικό οδηγεί μια ομάδα θηλυκών και νεαρών έως δέκα ατόμων. Τα μη κυρίαρχα αρσενικά γίνονται μοναχικά ή συμμετέχουν σε μεγάλα κοπάδια γκρουπ. Είναι σεξουαλικά ώριμοι σε δύο χρόνια.



Οι βικούνιας μωρά είναι όμορφο και χαριτωμένο πλάσματα, αλλά η ασφάλεια πρέπει να παραμείνει πάντα με τη μητέρα του και τα άλλα μέλη της ομάδας. Για διάφορους λόγους, μπορούν να διαχωριστούν από τη μητέρα ή την οικογενειακή ομάδα, έτσι είναι θύματα αρπακτικών. Μερικές φορές είναι τυχεροί και έχουν διασωθεί και φροντίδα από τους ανθρώπους που θα πρέπει στη συνέχεια να τα επιστρέψουν για να επιστρέψει στο φυσικό τους περιβάλλον. Σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορείτε να έχετε ντικουάνα σε αιχμαλωσία.







No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.