martes, 26 de febrero de 2019

De Vicuña-baby, een prachtig wezen uit de Andes


De Vicuña-baby, een prachtig wezen uit de Andes


Vicuña (Vicugna vicugna) is een soort van kameelachtige familie en de groep van Zuid-Amerikaanse kameelachtigen die in de hooglanden van de Andes wonen, in Argentinië, Bolivia, Chili, Ecuador artiodactyl zoogdier, en in de Andes-hooglanden van Peru, die Het heeft de grootste populatie van de soort.

De vicuña's zijn de kleinste kameelachtigen, wegen tussen 40 en 50 kg en hebben een lengte van 80 cm. Ze zijn wild, beige of vicuna (roodachtig licht bruin) op witte rug in de centrale zone en de benen, variërend afhankelijk van de geografische gebieden waar ze wonen. De vezel van zijn wol is een van de mooiste ter wereld, met een diameter van 15 micron. De vacht is dicht, gevormd door dunne vezels die dicht bij elkaar groeien, om het dier te beschermen tegen kou, regen en wind.




Het dominante mannetje is de enige die kan paren met de vrouwtjes in de kudde; de leider verandert echter vaak. Mannen zonder partner, sterk en gezond zullen vechten met de dominante leiders om die positie te hebben.



De paring vindt plaats in maart en april, daarna duurt de koppeling 11 maanden. Er is meestal maar één baby, af en toe kunnen er bij elke geboorte 2 pasgeborenen zijn. Het kalf staat op slechts 15 minuten na de geboorte, het voeden van melk voor ongeveer 10 maanden, maar blijven bij de moeder tot 18 maanden oud. De sociale organisatie van de vicuña wordt gekenmerkt door het bestaan ​​van familiegroepen, groepen alleenstaanden en solitaire mannen. In familiegroepen leidt een enkele dominante man een groep vrouwen en jongeren tot tien personen. Niet-dominante mannen worden eenzaam of sluiten zich aan bij grote groepen vrijgezellen. Ze zijn in twee jaar geslachtsrijp.

De vicunas baby's zijn mooi en sierlijk wezens, maar de veiligheid moet altijd blijven met de moeder en de andere leden van de groep. Om verschillende redenen kunnen ze worden gescheiden van de moeder of familiegroep, dus ze zijn het slachtoffer van roofdieren. Soms zijn ze geluk en worden gered en verzorgd door mensen die hen dan moet terug te keren naar hun natuurlijke habitat. Volgens de wet kun je vicuñas niet in gevangenschap houden.





No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.