sábado, 21 de octubre de 2017

Peru, Vicuña, distribution i Andes, Sydamerika

Vicuña och dess livsmiljö i Amerikanska Andes


Vicuna (Vicuña vikunja), -från quechua wik'uña- är ett däggdjur familjen Camelidae, kameldjur grupp, identifieras som en symbol för rikedom peruanska till den grad att dess slanka form på Coat Nacional. Vicuna faktiskt lever hela Andinska altiplano, som sträcker sig från norra Argentina, västra Bolivia, nordöstra Chile hela Peru, och en del av Ecuador. I Peru finns den största befolkningen.


Vicuñas är de minsta kameliderna, väger mellan 40 och 50 kg och har en längd av 80 cm. De är vilda och hår beige eller vikunja (rödaktig ljusbrun) i ryggen och vitt på magen och benen, varierar beroende på geografiska områden som bebos. Vikuerna i norr är mörkare och har ett hårstrå i bröstkorgets framsida. Vicuñas har långa, tunna ben som slutar i dynor som gör att de kan gå på olika typer av jordar, även steniga. Fiber ull är bland världens finaste, med 15 mikrometer i diameter, och bildar en tät päls som skyddar kyla, regn och vind.

På inkassornas tid var vicuña en skyddad art. Efter en lång period i vilken de utsattes för utrotning, år 1974, med endast en befolkning på 6000 förklarades en "skyddad art". För närvarande har befolkningen återhämtat sig, och anqué når inte nivån av incanaten, miljontals vicuñas; anses inte längre som utrotningshotad art. Du bör dock inte sänka ditt vakt eftersom hoten kvarstår (poaching, livsmiljöförlust och andra hot).

Vi visar omedelbart vicuñas bilder på peruanska territoriet,  i Arequipa och Puno





I Argentina, av Jujuy, i Andes



I Bolivia, genom Salar de Uyuni



I Chile, genom Atacama-öknen




I Ecuador, vid vulkanen och högsta berget, Chimborazo.




Vicuna utomlands är mycket uppskattade, men inte i deras naturliga miljö, de finns på privata gårdar och i djurparker. En vicuna i Stuttgart, Tyskland.



Referenser

Vicuña
Vicuña

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.