sábado, 21 de octubre de 2017

Peru, Vicuña, distribució als Andes, Amèrica del Sud

La vicunya i el seu hàbitat en els Andes americans


La vicunya (Vicuña vicuña), -del quítxua wik'uña- és un mamífer de la família dels camèlids, grup dels camèlids sud-americans, està identificada com un símbol de la riquesa peruana a tal punt que la seva esvelta figura apareix en l'Escut Nacional. La vicunya en realitat, viu el tot l'altiplà andí, que s'estén des del nord de l'Argentina, oest de Bolívia, al nord-est de Xile, tot el Perú, i part de l'Equador. En el Perú hi ha la major població.


Les vicunyes són els camèlids més petits, pesen entre 40 i 50 kg i tenen una longitud de 80 cm. Són silvestres, amb pèl de color beix o vicuña (marró clar vermellós) en el llom i blanc a la zona ventral i les potes, amb variacions depenent de les zones geogràfiques on habiten. Les vicunyes del nord són més fosques i tenen un floc de pèls a la part davantera del pit. Les vicunyes tenen potes llargues i primes, que acaben en coixinets, que els permeten caminar en diversos tipus de sòls, fins i tot els pedregosos. La fibra de la seva llana està entre les més fines del món, amb 15 microns de diàmetre, i forma un pelatge dens que protegeix del fred, la pluja i el vent.

En l'època dels Inques la vicunya va ser una espècie protegida. Després d'un llarg període en què van estar exposades a l'extinció, el 1974, amb només una població de 6.000 individus va ser declarada "espècie protegida". Actualment la població s'ha recuperat, i anque no arriba als nivells de l'incanato, milions de vicunyes; ja no està considerada com a espècie en perill d'extinció. No obstant això, cal no abaixar la guàrdia perquè les amenaces subsisteixen (caça furtiva, la pèrdua d'hàbitat i altres amenaces).

Mostrarem seguida imatges de vicunyes al territori peruà,  a Arequipa i Puno




A l'Argentina, per Jujuy, en els caminis




A Bolívia, pel salar d'Uyuni




A Xile, pel desert d'Atacama




A l'Equador, pel volcà i muntanya més alta, el Chimborazo.




A l'estranger les vicunyes són molt apreciats, encara que no estan en el seu hàbitat natural, se'ls troba en granges privades i en zoològics. Una vicunya a Stuttgart, Alemanya.



Referències

Vicuña
Vicuña

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.